Η μόνωση στα κτίρια διακρίνεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Τη στεγανοποίηση ή υγρομόνωση, τη θερμομόνωση και την ηχομόνωση. Για να επιτευχθεί μόνωση χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα, κατάλληλα υλικά με θερμομονωτικές ηχομονωτικές ή στεγανοποιητικές ιδιότητες (για παράδειγμα ασφαλτικές μεμβράνες και μεμβράνες PVC για στεγανοποιητικές ιδιότητες, διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη για θερμομονωτικές ιδιότητες, ορυκτοβάμβακες, ξυλόμαλλο για θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες).
Η οικονομική κρίση παγκοσμίως έχει οδηγήσει στην ανακαίνιση και αποκατάσταση παλαιότερων κτιρίων. Η ανάγκη ακόμη για ενεργειακή αναβάθμιση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική αιτία αύξησης της ζήτησης ανακαινίσεων. Η ανακαίνιση μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Συχνότερη είναι η εκ νέου διαμόρφωση του μπάνιου και της κουζίνας, καθώς η καθημερινή χρήση προκαλεί τακτικά φθορές. Είναι δυνατόν βέβαια να αφορά και ολικό ανασχεδιασμό των χώρων είτε αναδιάταξη είτε και προσθήκη νέων χώρων. Για τους επαγγελματικούς χώρους, η ανακαίνιση οφείλει να συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία ως προς τους κανόνες ασφάλειας, υγιεινής και ποιότητας.
Δάπεδο αποτελεί η επικάλυψη της άνω πλευράς του πατώματος. Ανάλογα με τη χρήση και τις ιδιότητες που θα διαθέτει γίνεται και η επιλογή των υλικών και του τρόπου κατασκευής του. Κάθε υλικό διαθέτει και έναν μοναδικό ρόλο ως προς τη θέση, τη λειτουργία και τη χρήση του εκάστοτε δαπέδου. Για παράδειγμα, όταν ένα δάπεδο αποτελεί όροφο τότε οι ιδιότητές του είναι διαφορετικές από εκείνου που πατάει πάνω στο έδαφος. Ο σχεδιασμός και η επιλογή των υλικών είναι σημαντική και για τις περιπτώσεις που ένα δάπεδο είτε εκτίθεται σε εξωτερικό περιβάλλον (επάνω από πιλοτή) είτε προορίζεται για χρήση μεγάλων φορτίων κ.ά. Τα στοιχεία γενικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή του κατάλληλου τύπου δαπέδου είναι η αντοχή σε φορτία, η αντοχή σε διαβρωτικούς παράγοντες, η αντιολισθηρότητα, ο εύκολος καθαρισμός, η θερμική τους συμπεριφορά, η ανθεκτικότητα στην υγρασία, οι ηχομονωτικές ιδιότητες, η συμπεριφορά στην πυρκαγιά, η δυνατότητα ενσωμάτωσης δικτύων και καλωδιώσεων και η ευκολία εφαρμογής και συντήρησης.
Εργασίες στεγανοποίησης σε κτίρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Aθηνών συνολικής επιφάνειας 11.000 m². Εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στο αντίστοιχο τμήμα στην Άμφισσα.